10 éves a kormányzás
Vissza a kezdőlapra

Bankadó: ragadós lett a magyar minta

A 2008-as gazdasági világválság döntő kiváltó oka néhány amerikai nagybank felelőtlen hitelezési tevékenysége volt. Az azonnali tűzoltást és ezen bankok megmentését ("bailout"), valamint az európai hitelintézetek megerősítését követően azonban egyre több helyen merült fel a bankok közteherviselésének kérdése. Miután 2010 június elején Brüsszel világossá tette, hogy az előző kormány öröksége ellenére elvárja az új kormánytól, hogy tartsa a 3,8 százalékos hiánycélt, a bankadó lett erre az egyik megoldás.

A 29 pontos gazdasági akciótervben a fő innováció a bankok – valamint a biztosítók és a pénzügyi lízingcégek – közteherviselésbe történő fokozott, érdemi bevonása volt. Ennek jegyében a bankadó mértékét radikálisan, az addig hatályos - a mérlegfőösszegekhez képest inkább jelképes - évi 13 milliárd forintról 200 milliárd forintra növelték. Ezzel az Orbán-kormány azonnal megalakulását követően gyakorlatilag egy európai trend élére állt, hiszen egy jelentős bevételeket hozó bankadó kivetése ekkoriban már egyre több uniós országban napirendre került.

Miután 2015 októberében a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a lengyel választásokat, azonnali cselekvésbe kezdtek. Magyar mintára hoztak meg több kormányzati intézkedést, így például 2015. december 20-án a lengyel parlament alsóháza megszavazta a bank- és biztosítási adóról szóló törvényt. A 2016. február elejétől hatályos adóktól 1,04 milliárd eurónak megfelelő bevételt vártak. A lengyelek abban is követték a magyar mintát, hogy a bankok mérlegfőösszege képezte a bankadó alapját. 

Korábban, 2012-ben egyébként Szlovákia is emelte a bankadót, százmilliós eurós nagyságrendű összegre. Egy 2019-es módosítás szerint a szlovák bankadónak - amely a passzívumokat adóztatja - idén már 144 millió eurót kell behoznia az államháztartásba. Bár ez egy emelt összeg, de messze van a korábbi magyar bankadó szintjétől.

Egyébként Magyarországot követően, 2011-12-ben tucatnyi európai ország vezetett be különböző hitelintézeti adókat, a legtöbben az Európai Bizottság 2010 októberi, a magyar modellnél visszafogottabb ajánlásai szerint. 

(fotó:Wikipedia)

Bevándorlás: Magyarországnak volt igaza

Bár sok kritika érte a magyar kormányt a tömeges illegális migráció elutasítása miatt, egy ideje egyre többen ismerik el, hogy Orbán Viktor kabinetjének volt igaza.

Elolvasom

Felelős állami gazdálkodás, választási büdzsék helyett

Míg 2010 előtt volt olyan év, amikor az egész világon a második legnagyobb volt a magyar államháztartás hiánya, 2011-től e téren is fordulat következett be. A fegyelmezett gazdálkodás most, válságidőszakban nagyobb mozgásteret biztosít a kormány számára a beavatkozásra, mint amilyen 2010 előtt a baloldali kabinetek rendelkezésére állt.

Elolvasom