10 éves a kormányzás
Vissza a kezdőlapra

A 2010 óta tartó kormányzás célja, hogy újra naggyá tegyék Magyarországot

„Az elmúlt 10 év kormányzásának eddigi tapasztalatai arra az előfeltevésre engednek következtetni, hogy a jövőbe mutató cél a nemzeti büszkeség, önbecsülés visszaszerzése, Magyarország újbóli naggyá tétele” – jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Az intézet sajtótájékoztatóján bemutatták a Magyarország 2010-2020 közötti korszak értékelésével foglalkozó kutatási projektet, mely az „őszinteség, bátorság és büszkeség” rendezőelvei szerint átfogóan vizsgálja majd a kormányzás stratégiáját, filozófiáját és céljait. Elhangzott az is: Európa-szerte tapasztalható egy nemzeti-konzervatív ébredés és egy jobboldali kormány fel tudja venni a harcot az „az élet és a politika területét egyre inkább eluraló globális liberalizmussal szemben.”

Tavasszal lesz tíz éve, hogy nemzeti-konzervatív kormány vezeti Magyarországot, az időhorizont pedig lehetőséget ad az átfogóbb értékelésre és jövőbe tekintésre – mondta Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ „Újra naggyá teszik Magyarországot – 2010-2020” című kutatási projektjének bemutatóján. Az igazgató hozzátette: ma Európában egy jobboldali kormány több szempontból is „hátrányból indul”. Egyfelől a fősodratú európai életmód és társadalom számos szféráját a liberális ízlés dominálja, másfelől az az elvárás az állammal szemben, hogy világnézetileg semleges, azaz valójában liberális legyen. A „nagy kérdés” tehát az – tette hozzá Szánthó –, hogy egy szuverenista jobboldali kormány fel tudja-e venni a harcot az élet és a politika egyre több területét eluraló globális liberalizmussal szemben? Az igazgató elmondása szerint előfeltevésük az elmúlt 10 év kormányzati stratégiája alapján az, hogy igen, bár néha valóban úgy tűnik, hogy „egy kis ország küzd szövetségeseivel az egész világ ellen”. Azonban e szövetségesek tábora egyre népesebb, „Európa-szerte tapasztalható egy nemzeti-konzervatív ébredés”. Ebből kiindulva pedig három fő „rendezőelv”, az „őszinteség, a bátorság és a büszkeség” alapján fogják vizsgálni a 2010 óta tartó kormányzati ciklusokat.

A sajtótájékoztatón Molnár Balázs, a Központ projektvezetője bemutatta a kutatási programsorozat elemeit, utalva arra, hogy több konferenciát, workshopot rendeznek, tanulmányokat, publikációkat adnak ki, az eredményeket pedig beépítik képzéseikbe és tehetséggondozási programjaikba is. Elmondása szerint a tervezett kutatás módszertanának különlegessége, hogy nem csupán az egyes szakpolitikákat vizsgálja, hanem megpróbálja feltárni a kormányzás egészét átható „filozófiát”. Ezért felosztása nem tankönyvszerűen az egyes szakpolitikákra fog csak fókuszálni, hanem azokra a „multifunkciós” szempontokra összpontosít, melyek szellemi-stratégiai rendezőelvet jelentettek 2010 és 2020 között a Központ szerint.

Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese hozzátette: a projekt megvalósítása során fontos szempont az is, hogy az elmúlt tíz év kormányzati teljesítményének átfogó és innovatív megközelítésű értékelése egybeesik a trianoni békediktátum századik évfordulójával. „Nemzeti, keresztény-konzervatív elkötelezettségű intézetként felelősségünk az is, hogy e kutatás megjelenéseinél különös figyelmet fordítsunk erre az évfordulóra, s ennek részeként is felhívjuk a figyelmet a magyarság elmúlt évszázadban nyújtott kiemelkedő teljesítményére. A száz éves trianoni évfordulóra ma a legméltóbb válasz a kompromisszumok nélküli országépítés, az elmúlt tíz éves kormányzás pedig éppen ezt testesíti meg” – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A film: őszinteség, bátorság, büszkeség.

A film: Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020.

Elolvasom

Interjú Kövér Lászlóval

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Kövér Lászlóval.

Elolvasom

Interjú Balog Zoltánnal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Balog Zoltánnal.

Elolvasom

Interjú Gulyás Gergellyel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Gulyás Gergellyel.

Elolvasom

Interjú Navracsics Tiborral

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Navracsics Tiborral.

Elolvasom

Interjú Matolcsy Györggyel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Matolcsy Györggyel.

Elolvasom

Interjú Novák Katalinnal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Novák Katalinnal.

Elolvasom

Interjú Semjén Zsolttal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Semjén Zsolttal.

Elolvasom

Interjú Szijjártó Péterrel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Szijjártó Péterrel.

Elolvasom

Interjú Varga Judittal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Varga Judittal.

Elolvasom

Interjú Varga Mihállyal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Varga Mihállyal.

Elolvasom

Újra naggyá teszik Magyarországot 2010 2020 - V4 együttműködés

Kíváncsi, hogy hogyan lettek a V4-ek Európa növekedési motorja?🧐 👉Bemutatjuk azokat a politikai döntéseket, amelyeknek köszönhető, hogy a visegrádi négyek egysége még soha nem volt olyan erős, mint manapság.

Elolvasom

Újra naggyá teszik Magyarországot – MANDINER PODCAST

Markáns jobboldali politikával tette helyre a magyar közbiztonságot és gazdaságot az Orbán-kormány az előző tíz évben. Az erről szóló kutatás kapcsán a kormányzás tíz évéről Molnár Balázs elemző beszélgetett Szilvay Gergellyel.

Megnézem

Elkészült legújabb kisvideónk!

A koronavírus-járvány miatt bár az idei évben a kárenyhítésé volt a főszerep, ez azonban nem lehetne sikeres a mögöttünk hagyott évtized kiemelkedő gazdasági eredményei és stabilitása nélkül.

Elolvasom

Alapjogokért Központ: 2010 az őszinte szembenézés éve volt

Megjelent az Alapjogokért Központ tanulmánya a 10 éve alakult kereszténydemokrata kormányok előtt álló kihívásokról - számolt be a Pesti Srácok.

Megnézem

Elkészült első kisvideónk!

10 éve lezárult egy korszak. Egy korszak, amely a hazugságról, trükkök százairól, a politikai rendszerbe vetett társadalmi bizalom megrendüléséről, a leszakadásról és az elszegényedésről szólt. 2010-ben a magyar polgárok határozott nemet mondtak erre a balliberális politikára - elkészült az Alapjogokért Központ "Újra naggyá teszik Magyarországot" c. kutatási projektjéhez tartozó első kisvideója.

Elolvasom

Jól kezeli a kormány a válságot – KARC FM 2020. április 28.

„Az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben mindig sikerrel oldotta meg a nagy válságokat, és a sok nehéz év során szerzett tudás, képesség és tapasztalat a mostani járvány kezelésében is megmutatkozik” – fogalmazott az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában Panyi Miklós.

Elolvasom

Új alapokra helyezett nemzetpolitika

Új alapokra helyezett nemzetpolitika – elkészült az "Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020 – 10 éves a kormányzás" c. projektünk legújabb videója.

Megnézem

Fordulat a rendvédelemben - Biztonságban az ország.

A hétvégi tisztavatás margójára elkészült az "Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020 – 10 éves a kormányzás" c. projektünk legújabb videója.

Megnézem