10 éves a kormányzás
Vissza a kezdőlapra

Jól kezeli a kormány a válságot – KARC FM 2020. április 28.

2020. április 28-án Alapjogokért Központ nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese, Molnár Balázs, a Központ projektvezetője és Czirják Imre szerkesztő- műsorvezető a 10 éves Orbán-kormányról, az európai országok víruskezeléséről és a kibontakozó gazdasági válságról beszélgetett.

Több fontos évfordulóhoz érkezett 2020 tavaszán a magyar politika, 30 éve választották meg az első szabad országgyűlést a rendszerváltás után, 10 éve kormányoz folyamatosan a Fidesz-KDNP, és félidejéhez érkezett a negyedik Orbán-kormány.

Molnár Balázs szerint, bár a Fidesz támogatottsága az elmúlt 10 évben többször is hullámzott, mégis elmondható, hogy 2006 óta folyamatosan vezeti a közvélemény-kutatásokat. Az elmúlt 10 évben kialakult centrális erőtér a bajor politikai struktúrához hasonlatos, melyben van egy nagy kormányzó párt és több kisebb ellenzéki alakulat. Az elemző szerint a kormánypártok támogatottsága jelenleg is kiemelkedő, ilyen magas népszerűségnek még egyetlen magyar kormánypárt sem örvendett ciklusfelezőnél.

Panyi Miklós emlékeztetett, hogy 2010 előtt csak egyszer volt képes újrázni egy kormány, azt is trükkök százaival tette. A győzelemnek pedig nagyon súlyos ára lett, az ország és sok százezer magyar család a csőd szélére került. Panyi szerint mindezt a választók nem felejtették el, ezért is fordultak a stabil kormányzást és prosperitást biztosító jobboldali erők felé.

Molnár Balázs szerint az Orbán-kormány 2010 utáni első ciklusa a válságkezeléssel és a szuverenitás helyreállításával telt. A jobboldali kormány ugyanis rendkívül magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatottsággal és kevés adófizetővel vette át az ország irányítását. Ezeket a problémákat a kormány a szektorális különadókkal, a munkaalapú gazdaság bevezetésével, és a családi adókedvezmények rendszerével próbálta meg orvosolni, a ciklus második felében pedig bevezette a rezsicsökkentést, melyre az ellenzék rossz választ adott. A 2014 és 2018 közötti időszakot a bevándorlás témája uralta, a kormány megkérdezte az illegális migráció és a kötelező betelepítési kvóták ügyében az embereket, és a többségi társadalmat képviselte, míg az ellenzék véleményével kisebbségben maradt.

Panyi Miklós szerint a koronavírus okozta gazdasági válsággal szemben ma a magyar gazdaságnak sokkal jobb az immunrendszere, mint volt 2008-ban a gazdasági világválság kitörésekor. 2008-ban Magyarországnak elsőként kellett az IMF-hez fordulnia az európai országok közül, ezzel szemben a válságkezelést követően a jobboldali kormány tudatos és felelősségteljes költségvetési politikát folytatott: csökkent az államadósság, alacsonyan tartotta a hiánycélt, kezelte a devizahitel válságot és jelentősen csökkentette a munkanélküliséget. Az Orbán- kormány mindig jól kezelte a válságokat, megvan ebben a tapasztalata, ami most is megmutatkozik – fogalmazott Panyi Miklós.

Molnár Balázs szerint továbbra is Gyurcsány Ferenc mozgatja az ellenzéket, pártja pedig mára a legerősebb ellenzéki párttá vált a közvélemény-kutatások szerint. Ez azonban nem sok jóval kecsegtet az ellenzék számára, mivel az emberek nem felejtették el, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan is kormányzott miniszterelnökként, és hogyan kezelte félre a gazdasági válságot, ráadásul Gyurcsány a válság közepén elhagyta az ország hajóját. Panyi Miklós kiemelte: Karácsony Gergelynek és csapatának – akik között ott vannak Gyurcsány emberei – megvolt és megvan a lehetősége, hogy bebizonyítsa kríziskezelő képességét, azonban egyáltalán nem látszik, hogy a helyzet magaslatán állnának. Bár több országban is előre lehetett látni, hogy a vírushelyzetnek az idősotthonok vannak a legjobban kitéve, ennek ellenére a fővárosi intézmények nem készültek fel megfelelően a járványra. A budapesti vezetés a tömegközlekedés irányításában is megbukott, hisz a járvány kellős közepén ritkították a járatokat, aminek eredményeként tömegjelenetek alakultak ki a megállókban. „Ezek a rossz döntések és kelletlen mulasztások is mutatják, milyen súlyos kompetencia-problémák vannak a baloldalon” – tette hozzá Panyi Miklós.

Molnár Balázs szerint a nemzetközi kritikák mögött pénzügyi kérdések húzódnak. Mindez ugyanis nem más, mint nyomásgyakorlás az EU következő költségvetési tárgyalásai előtt. Panyi Miklós szerint ugyanakkor miközben a kritikusok Magyarországot támadják, saját államaik megbuktak a járványhelyzet kezelésében. Panyi ezen országok között Spanyolországot és Olaszországot említette, előbbiben a baloldali kormány folyamatosan trükközik a halálozási statisztikákkal, és vállalhatatlan állapotok uralkodnak az idősotthonokban.

Itáliában pedig nemcsak a járvány kitörésekor hozott rossz döntéseket a baloldali kormány, ami az egészségügy összeomlásához vezetett, hanem elmúlt 30 év rossz gazdasági intézkedései miatt most az elszabaduló költségvetési hiány következtében az olasz államadósság kezelhetetlen szintre emelkedhet. Emellett az olasz maffia esetleges térnyerése is nagy fejtörést okoz. Ezzel szemben Magyarország megfelelően kezeli a pandémiát, megtette a szükséges egészségügyi intézkedéseket a kórházi kapacitások bővítése vagy a védőfelszerelések beszerzése terén, míg több nyugati államban is hiány van védőeszközökből, és kórházi folyosókon kezelnek betegeket.

A két szakértő a Bolond lyukból című rovatban arról beszélgetett, hogy Hollywood kénytelen elhalasztani 20 darab feminista film premierjét. Panyi Miklós ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy olyan filmeket kellene Hollywoodnak készítenie a jövőben, amelyek főszereplői egyszerű emberek, orvosok, ápolók és rendőrök, ugyanis számtalan hétköznapi hős él közöttünk. A járványügyi válsághelyzet ezt is bebizonyította. (Magyar Nemzet)

https://karcfm.hu/archiv/az-igazsag-oraja-2020-04-28-1500-1600/

A film: őszinteség, bátorság, büszkeség.

A film: Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020.

Elolvasom

Interjú Kövér Lászlóval

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Kövér Lászlóval.

Elolvasom

Interjú Balog Zoltánnal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Balog Zoltánnal.

Elolvasom

Interjú Gulyás Gergellyel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Gulyás Gergellyel.

Elolvasom

Interjú Navracsics Tiborral

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Navracsics Tiborral.

Elolvasom

Interjú Matolcsy Györggyel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Matolcsy Györggyel.

Elolvasom

Interjú Novák Katalinnal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Novák Katalinnal.

Elolvasom

Interjú Semjén Zsolttal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Semjén Zsolttal.

Elolvasom

Interjú Szijjártó Péterrel

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Szijjártó Péterrel.

Elolvasom

Interjú Varga Judittal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Varga Judittal.

Elolvasom

Interjú Varga Mihállyal

Őszinteség, Bátorság, Büszkeség - Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020. Interjú Varga Mihállyal.

Elolvasom

Újra naggyá teszik Magyarországot 2010 2020 - V4 együttműködés

Kíváncsi, hogy hogyan lettek a V4-ek Európa növekedési motorja?🧐 👉Bemutatjuk azokat a politikai döntéseket, amelyeknek köszönhető, hogy a visegrádi négyek egysége még soha nem volt olyan erős, mint manapság.

Elolvasom

Újra naggyá teszik Magyarországot – MANDINER PODCAST

Markáns jobboldali politikával tette helyre a magyar közbiztonságot és gazdaságot az Orbán-kormány az előző tíz évben. Az erről szóló kutatás kapcsán a kormányzás tíz évéről Molnár Balázs elemző beszélgetett Szilvay Gergellyel.

Megnézem

Elkészült legújabb kisvideónk!

A koronavírus-járvány miatt bár az idei évben a kárenyhítésé volt a főszerep, ez azonban nem lehetne sikeres a mögöttünk hagyott évtized kiemelkedő gazdasági eredményei és stabilitása nélkül.

Elolvasom

Alapjogokért Központ: 2010 az őszinte szembenézés éve volt

Megjelent az Alapjogokért Központ tanulmánya a 10 éve alakult kereszténydemokrata kormányok előtt álló kihívásokról - számolt be a Pesti Srácok.

Megnézem

Elkészült első kisvideónk!

10 éve lezárult egy korszak. Egy korszak, amely a hazugságról, trükkök százairól, a politikai rendszerbe vetett társadalmi bizalom megrendüléséről, a leszakadásról és az elszegényedésről szólt. 2010-ben a magyar polgárok határozott nemet mondtak erre a balliberális politikára - elkészült az Alapjogokért Központ "Újra naggyá teszik Magyarországot" c. kutatási projektjéhez tartozó első kisvideója.

Elolvasom

A 2010 óta tartó kormányzás célja, hogy újra naggyá tegyék Magyarországot

Tavasszal lesz tíz éve, hogy nemzeti-konzervatív kormány vezeti Magyarországot, az időhorizont pedig lehetőséget ad az átfogóbb értékelésre és jövőbe tekintésre – mondta Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ „Újra naggyá teszik Magyarországot – 2010-2020” című kutatási projektjének bemutatóján.

Elolvasom

Új alapokra helyezett nemzetpolitika

Új alapokra helyezett nemzetpolitika – elkészült az "Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020 – 10 éves a kormányzás" c. projektünk legújabb videója.

Megnézem

Fordulat a rendvédelemben - Biztonságban az ország.

A hétvégi tisztavatás margójára elkészült az "Újra naggyá teszik Magyarországot 2010-2020 – 10 éves a kormányzás" c. projektünk legújabb videója.

Megnézem