10 éves a kormányzás
Vissza a kezdőlapra

Felelős állami gazdálkodás, választási büdzsék helyett

2011-től sikerült Magyarország államháztartási hiányát a Maastrichtban előírt, 3 százalékos uniós küszöb alá szorítani. Az elmúlt évtizedben ráadásul bebizonyosodott: az államháztartási hiány korlátok közé szorítása nem egy ideiglenes eredmény volt, hanem tartósnak bizonyult. Így a kormánynak sikerült elérnie, hogy 2013 májusában megszüntessék a Magyarország ellen 2004, tehát uniós csatlakozásunk óta zajló túlzottdeficit-eljárást.

Manapság már kevesebb szó esik arról, hogy 2014-ben megszakadt egy sajátos magyar sorozat, a választási költségvetések gyakorlata. Ezt azt jelentette, hogy négyévente az aktuális kormányok bőven három százalék feletti hiányt engedtek meg maguknak, a választási konjunktúra megteremtésére, azaz választási esélyeik javítása miatt. Ennek kétségtelen negatív csúcstartója a második Gyurcsány-kormány volt, amely 2006-ban közel 10 százalékos GDP-arányos hiányt produkált. 

A választási költségvetések azért is ütöttek vissza, mert egy, a közgazdasági ciklusoktól eltérő, sajátos „stop-go” logikát hoztak a magyar gazdaságirányításba. A kiigazításokat emiatt nem lehetett a konjuktúraciklusokhoz igazítani, ez pedig – például a 2006-2010-es ciklusban – jócskán korlátozta a magyar gazdaság válságkezelési mozgásterét. Amellett, hogy a kormány gondolkodásában az államháztartási hiány és az államadósság egyébként is egy visszaszorítandó elemként jelent meg, a kormányzati mozgástérbővítés szándéka is abba az irányba hatott, hogy ezt a "szükséges rosszat" igyekezzenek visszaszorítani. 

Amint az ábránkon is látható, a választási büdzsék gyakorlatának a 2014-es és a 2018-as választási évben is gátat vetett az Orbán-kormány. Az említett két esztendőben is a bűvös három százalék alatti, rendre 2,8 százalék, illetve 2,3 százalék volt az államháztartás hiánya. "Járulékos haszon" volt az elmúlt években, hogy a deficit alacsony tartása, valamint a gazdasági növekedés beindulása miatt érdemi GDP-arányos államadósságcsökkentést sikerült elérni.

Összességében, bár az idei évben várhatóan - mint ahogy Európa-szerte szinte mindenhol - jócskán 3 százalék feletti hiányszám várható, a válság remélhető elmúltával, 2021-től visszaállhat az évtizedes, sikeres sorminta.

Bevándorlás: Magyarországnak volt igaza

Bár sok kritika érte a magyar kormányt a tömeges illegális migráció elutasítása miatt, egy ideje egyre többen ismerik el, hogy Orbán Viktor kabinetjének volt igaza.

Elolvasom

Bankadó: ragadós lett a magyar minta

2004-tól egy inkább jelképes összegű hitelintézeti különadót fizettek a magyar bankok, de 2010-tól már komoly összeggel kellett kivenniük a részüket a közteherviselésből. A magyar modell a bankadó kapcsán is ragadós lett, több ország is követte az Orbán-kormány mintáját.

Elolvasom